Лагерът на мечтите

Дара Сапунджиева

Интервю “Лагерът на мечтите”

Едно интервю на Дара Сапунджиева

Как един лагер поднася толкова много преживявания От 15 юли до 24 юли се проведе за осемнадесета поредна година летния езиков лагер на Фондация “Английски клуб” в СОК Камчия.

Деца и младежи на различни възрасти от различни градове из страната и чужбина се събраха заедно, за да прекарат една неповторима седмица изпълнена с множество предизвикателства като организиране на квартал; разработването на ресторант и най-важното – създаване на нови приятелства и упражняване на английския език на практика.

sCOOL Media потърси за интервю директора на лагера – Розета Стойчева, отговорничката (също така и лагерник) – Деница Петрова и участничката в лагера – Виктория Димитрова, които споделят своите преживявания от едно седмичното им приключение в Камчия.

Запознаваме Ви с Виктория Димитрова. Виктория е ученичка на фондация “Английски клуб” от една година и въпреки, че не познава всички учители във фондацията, това не я Интервю спира да се чувства като една от тях: “Това обаче въобще не ме накара да се почувствам като външен човек. Напротив, преподавателите ме накараха да се чувствам като част от едно голямо семейство”.

1. Как разбра за лагера на Фондация “Английски клуб”?

Една приятелка на майка ми й беше разказала за лагера на Фондация “Английски клуб”. Така аз разбрах за него и бях много развълнувана да отида, защото е страхотна възможност неусетно да научиш повече неща. Така аз споделих с една моя съученичка и двете се записахме за летния лагер в Камчия.

2. Кое беше най-интересното и не очаквано нещо, което научи?

Най-интересното нещо, което научих беше благодарение на проектите. Имам предвид, бизнес насоките, които ни бяха поднесени по много интересен и запомнящ се начин. Задачите, които подготвяхме почти всеки ден, бяха не само с цел да упражним английския си.

3. Кой проект най-много ти хареса и защо?

Проектът, който най-много ми хареса беше този, за който трябваше да проектираме квартал. Беше много забавно да споделяме идеи. Аз и една от моите съквартирантки бяхме направихме проучване за проекти на архитекти по темата и научихме доста. Друг проект, който ни научи на да мислим повече за бъдещето и да предвиждаме някои проблеми в предприемачеството беше за разработването на ресторант, чрез който научихме за устойчивия бизнес.

4. Пред какви трудности се изправи, докато беше на лагера и успя ли да ги преодолееш?

Една от трудностите, пред които се изправих беше това да се съобразявам с други хора. Доскоро аз нямах нито братя, нито сестри и не ми се беше налагало да споделям стая с един човек, камо ли с три други момичета. Това обаче беше много забавно, защото децата, с които прекарах лагера бяха много приятни и се разбирахме прекрасно. Създадохме приятелство, което ще се запази за много време.

5. С какво ще запомниш престоя си в лагера?

Имах много незабравими мигове в лагера на Фондация “Английски клуб”. От новите приятелства до новите знания. Ще запомня това лято със забавата, която преживях с приятели, докато учехме. Благодаря на г-жа Розета Стойчева и нейния отбор от неуморни учители, които се постараха ние да сме удовлетворени от лагера.

Време е за отговорничката Деница Петрова,която учи в габровската гимназия ПМГ “Академик Иван Гюзелев”.

Това е третата и година като участник и споделя, че ”никога не съм оставала разочарована от лагера”.

1. Защо избра да отделиш една седмица от лятната си ваканция, за да участваш в този лагер?

Учителите, както и останалите лагерници, са много широко скроени. Това е моето откъсване за кратко от реалността, точно толкова приятно за мен, както и книгите, и музиката. В момента, в който тръгна от вкъщи просто знам, че мога да очаквам нещо хубаво от това място, без значение дали става въпрос за нови приятелства или придобиване на малко повече умения в неща, в които по принцип не се интересувам. Накрая винаги ми става интересно по един или друг начин.

2. Тази година си била отговорник: какво прави отговорникът и какво беше чувството да бъдеш такъв?

Отговорникът е асистент на учителите-той търси начин да помогне както може и ако има някакви проблеми, които учителите не могат да решат сами, той помага. Също така работи много с по-малките, тъй като децата са много и искат помощ. Беше доста приятно. Знаейки, че ти вярват достатъчно, че да ти поверят тази отговорност е наистина прекрасно усещане.

3.Какви бяха предизвикателствата, пред който се изправя отговорникът?

Вярвам, че едно от тях е фактът, че (…) аз никога не съм се занимавала повече време с по-малки деца от близо и мисля, че самите те бяха предизвикателството. Много различни хора, с много различни характери, като в повечето случаи се мъчиш да откриеш общ език с тях, така че да те слушат, разбират и малко или много харесат,защото това е много важно в очите на едно дете, а именно-да те почувства като някой едва ли не,свой.

4. Какво ти даде този лагер, с което ще го запомниш ?

Преживяване, опит, нови приятелства. Мисля, че това са едни от най-важните неща, които можеш да получиш от едно събитие, без значение колко е дълго.Мисля, че лагерът оправда абсолютно всички мои очаквания за това как и с какво ще си тръгна от там-само положителни неща.

Накрая, но не на последно място, Ви запознаваме и със самата Розета Стойчева – основател на фондация “Английски клуб” и “отговорник” за незабравимите преживявания на участниците в езиковия лагер.

1) Какво Ви мотивира да създадете този лагер?

Организираме лагери от 20 години. Имали сме 28 смени до момента и повече от 3000 лагерници от 15 европейски държави. Още през 2003 год бяхме удостоени с Европейски езиков знак за иновации в чуждоезиковото обучение за лагерната ни програма. Две са причините да правим лагери: Първата е че лагерът стана общност на нашите ученици. Те се записват за следващата година без да питат дали ще има лагер. И втората причина е че това е най-големия тренинг за екипа ни. Той ни зарежда за учебната година с идеи.

2) На какво ни учи лагерът, което не се преподава/учи в училище?

Лагерът учи на дружба, екипност, търпение, творчество и смелост да изявиш себе си.

3) Освен, че лагерниците учат нови неща, Вие учите ли се от самите тях?

Всеки лагерник за нас е част от живата история на фондация “Английски клуб” и част от нашия професионален опит. Всеки лагерник ни учи на повече търпение и нови подходи.

4) Кои са били най-големите трудности, пред които сте се изправили (Вие или Вашият екип)?

На всеки лагер има трудности. Най-трудно е когато се разболее дете. Трудности имаме и с родителите, чиито очаквания често са свързани само с лукса на престоя и храната. Много рядко питат за програмата. Това ме натъжава. Лагери не се правят в 5-звездни хотели, а в обособени бази за обучение.

5) Какво виждате в очите на лагерниците през първия ден и през последния ден?

Обикновено първия ден е свързан с уплаха и носталгия за дома. Последният ден е свързан със сълзи и уговорки за следващото лято. Имаме ученици, които са идвали повече от 4-5 пъти на наши лагери. Това ни задължава да обогатяваме програмата и да ги научим на нови неща.

Така бе поставен края на още една успешна година за летния езиков лагер, който ще бъде запомнен освен с множество новооткрити приятелства и знания, така и с упражняване на чужд език на “терен” и запознанство със сферата на бизнеса. Едно седмичния престой в Камчия може да бъде описан само с три думи – лагерът на мечтите.